Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка запази лихвите непроменени за трети пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската централна банка запази непроменени основните си лихвени проценти за трети пореден месец, тъй като слабата местна валута и високите цени на суровините влияят сериозно върху инфлационните перспективи.

Комитетът по паричната политика на Централната банка на Турция, управлявана от Шахап Кавджъоглу, реши да запази основната си едноседмична реполихва на ниво от 19%.

На срещата си през март банката повиши лихвената ставка с цели 200 базисни пункта (с 2%) под ръководството на нейния бивш управител Наджи Агбал. По време на краткия мандат на Агбал, ключовият едноседмичен лихвен процент беше повишен с общо 875 базисни точки (с 8,75%).

След като взе предвид високите нива на инфлация и инфлационните очаквания, Турската централна банка заяви, че настоящата позиция на затегната парична и лихвена политика ще бъде запазена решително, докато не бъде постигнат значителният спад на инфлацията, според заложения в априлския доклад прогнозиран път.

Банката повтори, че ще продължи да използва решително всички налични инструменти в преследването на основната цел за постигане на ценова стабилност.

Решението на Турската централна банка да остави без промяна високата лихвена ставка предполага, че банкерите се противопоставят на политическия натиск от страна на президента Реджеп Ердоган за намаляване на лихвените проценти. Цикълът на постепенно облекчаване на затегната парична политика (постепенно намаляване на лихвите) вероятно ще започне през третото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна