Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти призоваха за олимпийски игри без зрители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти от работната група на японското правителство за разработване на мерки срещу разпространението на коронавируса призоваха летните олимпийски игри в Токио да се проведат без зрители, съобщава агенция Киодо.

"Провеждането на състезанията без зрители ще доведе до най-ниския риск от разпространение на коронавирус в спортни съоръжения, така че е за предпочитане", цитира агенцията текста на изявлението на експертите.

Шефът на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио 2020 Сейко Хашимото заяви, че експертната гледна точка ще бъде взета предвид при вземането на окончателно решение по този въпрос на среща на организаторите на Игрите.

Междувременно, вчера японският министър-председател Йошихиде Суга обяви, че правилата за спортните събития в контекста на пандемия в Япония ще важат и за олимпийските игри в Токио - местните зрители ще могат да присъстват на състезанията, но при спазване на определени изисквания.

Организационният комитет на Летните олимпийски и паралимпийски игри в Токио възнамерява да намали общия брой чуждестранни делегации, пристигащи от чужбина, до 41 хиляди души. Това съобщи също агенция "Киодо", позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че през май прогнозният максимален брой е бил 59 хиляди души. В същото време, преди отлагането на олимпийските игри в Токио, организаторите очакваха около 141 хиляди души да пристигнат в Япония като част от делегациите.

На 4 юни телевизионният канал NHK информира, че организаторите на игрите планират, ако е необходимо, да увеличат максималния брой чужденци, които ще придружават лидерите на чужди държави, от 12 на 40 души.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията състезанието беше отложено за една година и сега ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021 година. На 20 март организаторите решиха да проведат игрите без чуждестранни фенове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна