Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК вдига забраната на 8 големи банки да участват в новата облигационна програма на съюза

Осем банки, които преди време бяха изключени от участието в новата облигационна програма на ЕС, целяща да набере средства за Фонда за възстановяване от Covid-19 на Европейската комисия на стойност 800 млрд. евро, ще имат право да участват в бъдещето емитирани на съвместни еврооблигации, обяви в петък Комисията, цитиран от Ройтерс.

ЕК не посочи банките, на които е възстановила правото за участие, но източник от Комисията заяви, че Nomura, UniCredit, Credit Agricole, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Bank of America и Deutsche Bank могат да участват в следващата синдикирана продажба на европейски дълг. Източникът също така отбеляза, че възстановените банки са включени в искането за подаване на оферти, представено в петък, което е предшественик на следващото синдикиране на облигации за европейския възстановителен фонд.

Европейската комисия все още преценява останалите две банки, на които е забранено да участва в продажбите на новите еврооблигации. Двете банки - Natixis и NatWest отказаха коментар, съобщава Ройтерс..

Във вторник Европейският съюз успя да набере капитал от 20 млрд. евро чрез първата продажба на общи облигации, подкрепящи фонд за възстановяване, което трябва да превърне ЕК водещ европейски емитент на дългове.

На 10 от най-големите първични банкови дилъри в единния блок обаче беше забранено да работят по тази първа сделка.

Изключването им беше свързано с минали нарушения на антитръстовите правила, като ЕС заяви, че иска да види доказателства, че съответните банки са предприел коригиращи действия, преди да им позволи да участват.

"Осемте банки са предоставили информация, която позволява на Комисията да заключи, че по-нататъшното им изключване от участие в синдикирани транзакции при емитирането на облигации на ЕС не е оправдано“, се посочва в имел на ЕК.

Източници, запознати със ситуацията, казаха пред Ройтерс по-рано тази седмица, че скоро Европейската комисия може да даде зелена светлина на забранените банки да се върнат след предприемане на мерки за облекчаване на опасенията на ЕС.

Комисията завърши успешна набирането на една четвърт от около 80-те милиарда евро дългосрочни емисии облигации, планирани за 2021 г., чрез синдикирания заем във вторник, като до края на юли се очакват още две такива операции на дълговия пазар.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.