Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия арестува руски учен за шпионаж в полза на Москва

| обновено на 21.06.21 в 18:56
Снимка: Ройтерс

Германската федерална прокуратура обяви днес, че е арестуван руски учен, обвинен в предаване на чувствителна информация от университет в Германия на Москва в замяна на пари, предаде АФП.

Заподозреният, идентифициран като Илнур Н. е задържан в петък по подозрение, че е „работил за руска тайна служба поне от началото на октомври 2020 г.“

Мъжът, който работил като научен асистент в неназован германски университет, се срещнал най-малко три пъти със служител на руската Служба за външно разузнаване между октомври 2020 г. и юни 2021-а. На две от срещите той предал информация от университета в замяна на заплащане в кеш, се посочва в изявлението на прокуратурата.

Германските власти са претърсили дома и работното място на задържания. В събота той е бил изправен пред съдия, който го е оставил в ареста.

Говорителка на Университета на Аугсбург потвърди медийните съобщения, че заподозреният е работил там и че работното му място е било претърсено, но отказа повече детайли.

Вестник „Билд“ идентифицира заподозрения като Илнур Нагаев. Според непотвърдени съобщения той работил като инженер изследовател в руския Институт по металургия „Байков“ през 2013 г., преди да се премести в Германия в 2016 г. за стаж в института „Фраунхофер“ в Аугсбург за леки конструкции.

Случаят идва във време на обтегнати отношения между Германия и Русия по редица въпроси, включително продължаващото лишаване от свобода на критика на Кемъл Алексей Навални, който бе лекуван в Берлин след отравяне, което едва не го уби.

Правителството на канцлера Ангела Меркел освен това работеше за удължаване на режима на санкции заради анексирането на полуостров Крим от Русия.

Но въпреки международните критики, Берлин не се отказа от плановете за завършване на газопровода „Северен поток 2“, който ще удвои доставките на природен газ от Русия за Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна