Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският финансов регулатор разследва възможна вътрешна търговия с акции на CureVac

Германският финансов надзор BaFin разследва възможна вътрешна търговия с акции на производителя на коронавирусна ваксина CureVac, като те поевтиняха рязко, след като биотехнологичната компания обяви, че ваксината ѝ срещу Covid-19 се е оказала слабо ефективна (едва 47%), съобщи в понеделник вестник Rheinische Post, цитиран от Ройтерс.

BaFin ще проучи дали служители в CureVac или Bayer биха могли да използват своите вътрешни познания за резултатите от проучването на разработената ваксина и да продадат "навреме" акциите в CureVac, добавя немското издание.

Акциите на CureVac поевтиняха с повече от 50% в четвъртък (17-и юни) след съобщението на компанията за много ниска ефективност на нейната коронавирусна ваксина, изтривайки над 6 млрд. евро от пазарната стойност на биотехнологичната компания.

Графика на акциите на CureVac

Говорител на BaFin отказа да коментира отделни случаи, но заяви, че финансовият регулатор проучва необичайни движения на цените на акциите, за да определи дали има съмнения за пазарна злоупотреба или манипулация.

От CureVac заявиха, че не са запознати с проверката, като компанията не е била във връзка с финансовия надзорен орган относно течащото производство на BaFin.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна