Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза в доверието към "АстраЗенека" в Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийски лекари съобщиха за нарастване на броя на хората, които отменят назначенията си за ваксина, на фона на нов прилив на предпазливост към ваксиниране с AstraZeneca, съобщи Би Би Си.

До това се стигна след актуализираните от правителството насоки миналата седмица, с които се препоръчва само хората на възраст над 60 години да се ваксинират поради риск от синдром на рядко съсирване на кръвта.

На възраст под 60 години се препоръчва да се използва ваксината на Pfizer/BioNTech, от която има ограничени доставки.

Отхвърлянето на всяка ваксина - а AstraZeneca е най-широко използваната в света - може да бъде отчетено и  от други държави, които все още се борят с вихрещия се коронавирус.

Но Австралия е една от малкото нации, където вирусът никога не е налагал присъствието си. Така че за много местни жители, дори на фона на нови огнища на коронавируса в Сидни и Мелбърн, рискът от заразяване с COVID-19 се счита за по-нисък от развитието на рядък кръвен съсирек.

Колебанието към ваксините е проблем в Австралия от месеци. Но експертите сега се опасяват, че последното намаляване на доверието от страна на правителството ще възпрепятства напредъка на ваксинацията в страната.

„В цялата страна хората отменят записани часове за ваксинация или дори питат дали трябва да получат втората си доза“, казва д-р Карън Прайс, президент на Кралския австралийски колеж на общопрактикуващи лекари.

"Определено това постави голяма бариера пред разпространението на ваксината", каза тя пред Би Би Си.

"Ще трябва да се прегрупираме и да си възвърнем доверието в нея, тъй като е наистина важно програмата за ваксинация да продължи да тече. Все още имаме възрастни хора, които не са ваксинирани".

Програмата за ваксинация в Австралия започна през февруари и в момента е отворена за всички на възраст над 40 години.

Но досега само 3% от възрастните са били ваксинирани, докато близо 25% са получили първа доза.

В сравнение с много от другите западни държави Австралия изостава значително, отчасти поради колебанието към ваксините на гражданите, но и поради грешните стъпки на правителството при осигуряването на доставките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна