Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима българи ще участват на Световната купа по шахмат

Антоанета Стефанова
Снимка: FIDE

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) публикува списъците с всички участници в Световните купи по шахмат при мъжете и при жените, които ще се проведат от 10 юли до 8 август в руския курорт Сочи.

България ще бъде представена от петима шахматисти - Иван Чепаринов и Момчил Николов при мъжете и Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова и Виктория Радева при жените.

Веселин Топалов също имаше право да играе на турнира, но бившият световен шампион се е отказал от тази възможност, става ясно от публикуваните от ФИДЕ списъци.

Турнирът при мъжете ще се проведе на директна елиминация в осем кръга и в него ще участват общо 206 шахматисти. Сред тях са световният шампион Магнус Карлсен, американецът Фабиано Каруана, арменецът Левон Аронян, холандецът Аниш Гири, руснакът Александър Гришчук, азерът Шахрияр Мамедяров, французинът Максим Вашие-Лаграв и други. Най-големият отсъстващ е руснакът Ян Непомнящи, който в края на годината ще играе с Карлсен за световната титла.

При жените участие в Световната купа в Сочи ще вземат 103 шахматистки, които ще играят в седем кръга на директна елиминация. Сред фаворитките са украинките Мария и Анна Музичук, грузинката Нана Дзагнидзе, индийката Харика Дронавали, китайката Тан Чжуни и рускините Александра Горячкина и Екатерина Лагно.

Двамата финалисти при мъжете и завършилите на първите три места при жените ще получат право да участват в турнира на кандидатите за световната титла през 2022 година.

Наградният фонд на Световната купа при мъжете е 1 892 500 долара, а при жените - 676 250 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!