Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойнът поевтиня за кратко под 30 000 долара за пръв път от януари

Биткойнът поевтиня за кратко под 30 000 щатски долара за пръв път от януари насам с оглед на продължаващите разпродажби на основната криптовалута заради предприетите от Китай мерки против добиването на цифровата валута в страната.

Ден по-рано Народната банка на Китай призова другите кредитни институции и Alipay, най-голямата платформа за мобилни разплащания в Китай с 1,3 милиарда потребители, да се въздържат от крипто трансакции. Тя призова някои заемодатели и разплащателни институции незабавно да намалят разплащателните канали при търговията с криптовалути.

През следобедната търговия във вторник цената на биткойна се понижи към 29 000 долара, достигайки най-ниско ниво от 22-ри януари. Последва известен опит за стабилизация, като най-популярната криптовалута отскок към 30 500 долара, но в рамките на деня продължава да бележи ценови спад от близо 6%, след като в понеделник се раздели с 10% от стойността си, а само в рамките на последната седмица поевтиня с близо 30 на сто.

От рекордния пик към 64 800 долара, достигнат в средата на април, бикойнът вече се раздели с 54% от стойността си, парирайки поскъпването си от началото на годината до едва около 5 на сто.

Спад бележат и останалите криптовалути, като етериумът поевтинява във вторник с близо 7% към 1800 долара, отстъпвайки с около 60% от своя тазгодишен рекорден ценови връх, но въпреки това все още бележи ръст със 150% от началото на годината.

Графика биткойн/щатски долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна