Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft стана втората компания в САЩ след Apple с пазарна капитализация от 2 трлн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарната стойност на технологичния гигант Microsoft достигна 2 трилиона долара по време на търговията на Уолстрийт във вторник, след като цената на акциите му нарасна с 1,1% и достигнаха връх на 265,8 долара на акция.

Така Microsoft се превърна в едва втората публична компания в бизнес историята на САЩ след Apple, чиято пазарна капитализация успя да достигне гросмайсторското ниво от 2 трлн. долара.

Компанията Apple успя за пръв път да преодолее нивото от 2 трлн. долара през август 2020 г., като към днешна дата пазарната ѝ стойност е от 2,22 трлн. долара.

Microsoft вече се оценява на 2 трлн. долара само два дни преди планираното от технологичния гигант стартиране на на 24 юни на Windows 11 - новата версия на водещата операционна софтуерна система на компанията, за която се казва, че е най-значимата актуализация през последното десетилетие.

В последния си отчет за финансовите резултати за фискалното трето тримесечие Microsoft отбеляза ръст на приходите от 19% до 41,7 млрд. долара. В същото време компанията излезе на печалба от 1,95 долара на акция, надхвърляйки прогнозата на Уолстрийт за печалба от 1,78 долара за акция.

От началото на годината акциите на Microsoft поскъпват с около 20% след възходящо рали с 43% през пандемичната 2020 г.

Графика на акциите на Microsoft


Акциите на компанията скочиха с цели 720% откакто Сатя Надела беше назначена за главен изпълнителен директор през февруари 2014 г., наследявайки Стив Балмър.

Надела насочи компанията към първата облачна софтуерна стратегия, разширявайки както своя Azure публичен облачен бизнес, така и базирани на облак версии на Microsoft Office и на други приложения.

Пазарната оценка на Microsoft почти се удвои от ценовото дъно на нейните акции на 16-и март 2020г., когато Уолстрийт беше изпаднал в шок от коронавирусната пандемия и когато пазарната стойност на компанията беше от 1,03 трлн. долара. Оттогава обаче акциите на Microsoft добавиха около 960 млрд. долара към пазарна стойност, което е малко повече от текущата пазарна оценка на Facebook от около 950 млрд. долара.

Сред останалите членове на клуба компании с пазарна капитализация от 2 трилиона долара в световен план, освен Apple и вече Microsoft, за кратко беше и петролния гигант на Саудитска арабия Aramco, който за кратко успя да премине този ценови прага през декември 2019 г., но така и не успя да задържа тази огромна по размер пазарна капитализация.

Междувременно технологичният индекс Nasdaq Composite приключи търговията във вторник с повишение от 0,79% до нов рекорден връх от 14 253,37 пункта.

Подкрепа за това оказа поскъпването на акциите на големите технологични гиганти, известни като FAANG. Освен акциите на Miorosoft, които поскъпнаха с 1,1%, акциите на Amazon се повишиха с 1,49%, на Apple с 1,27%, на Facebook с 2,03%, на Netflix - с 2,38% и на компанията-майка на Google - Aplhabet - с 0,43%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна