Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай обсъждат провеждането на среща на високо равнище през следващата седмица

Съединените щати и Китай обсъждат организирането на среща на високо равнище, която да се проведе в Италия през следващата седмица , съобщава в сряда "Файненшъл таймс". По това време в Италия ще се проведе среща на страните от Г-20.

Ако бъде постигнато споразумение по този въпрос. Вашингтон ще изпрати на срещата държавния секретар Антъни Блинкън, както и заместник-секретаря Уенди Шърман, докато китайският външен министър Ван И ще представлява Пекин. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също така е информирала колегите в Пекин, че би искала Уенди Шърман да посети Китай през лятото, пише още финансово издание.

Освен това Белият дом обмисля президента Байдън да разговаря по телефона с китайския си колега Си Цзинпин.

Според "Файненшъл таймс" Белият дом също така е провел предварителни вътрешни дискусии относно изпращането на Блинкън или на Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, в Китай по-късно тази година. Това би дало възможност да се подготви евентуална двустранна среща на върха между Джо Байдън и китайския президент Си Цзинпин по време на лидерската среща на върха на Г-20 в Рим през октомври.

Плановете за подобна среща идват, след като групата на най-развитите държави, известна като Г-7, публикува по-рано този месец съвместно изявление, осъждащо политиките на Китай в областта на търговията и правата на човека, призовавайки Пекин "да зачита правата на човека и основните свободи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени