Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес доверието сред британските работодатели достигна 5-годишен връх

Доверието на британските работодатели в икономиката достигна почти 5-годишен връх благодарение на вдигането на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия, но липсата на персонал за попълване на работни места е все по-разрастващ се проблем.

Това показват резултати от проучване на Конфедерацията за заетост и набиране на персонал (REC), публикувано в сряда.

Индексът на REC, измерващ бизнес нагласите сред работодателите във Великобритания, нарасна с цели 21% до +11 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от юли 2016 г. - непосредствено след като Великобритания гласува на референдум за напускане на Европейския съюз. В същото време индексът излезе на позитивна територия за пръв път от 2018 г. насам.

"Този ​​скок в доверието на работодателите в икономиката на Обединеното кралство е забележителен“, посочи пред агенция Ройтерс Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC.

"Въпреки това в момента наблюдаваме недостиг в цялата икономика на работна ръка и на хора с умения, като този недостиг се влоши допълнително от коронавирусната пандемия. Това би могло да постави под въпрос икономическото възстановяване, ако не бъдат предприети бързи мерки", посочи още той и добави, че е необходим по-добър достъп до обучение, както и подкрепа за персонала, който иска да промени секторната си насоченост.

Британската икономика показа признаци на силно възстановяване от спада си с близо 10% през 2020 г., въпреки че Английската централна банка смята, че тя ще възвърне своя предпандемичен размер едва през последното тримесечие на тази година.

В същото време Конфедерацията за трудова заетост и набиране на персонал посочи, че доверието на работодателите относно наемането на допълнителен персонал и бизнес инвестициите е в най-високото си ниво от март 2016 г., като съответните индекс достигна +29 пункта.

Данните се основават на телефонно проучване сред 600 работодатели между 8 март и 28 май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени