Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подем на бизнес активността в еврозоната през юни до 15-годишен връх

Икономическата активност в еврозоната през юни се ускори до 15-годишен връх, тъй като облекчаването на повече противоепидемични мерки и засилващото се търсене предизвикаха подем в доминиращата в единния блок сфера на услугите.

Това показват по-добрите от очакваното предварителни резултати от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута (промишлената и активността в сферата на услугите), нарасна през юни до 59,2 пункта от 57,1 пункта през май и пазарни очаквания за по-слабо повишение към 58,8 пункта, като това е най-високото ниво на индекса от юни 2006 г. 

Промишленият PMI индекс стабилизира на майското ниво от 53,1 пункта, запазвайки тенденцията на добра експанзия (индекс над важното ниво от 50 пункта). Индексът, измерващ само промишленото производство, пък нарасна до 62,4 от 62,2 пункта месец по-рано.

В същото време обаче предварителният PMI индекс в сферата на услугите нарасна силно до 58,0 пункта от 55,2 пункта през май, достигайки най-висок ниво от януари 2018 г. Подиндексът на новите поръчки в този важен икономически сектор пък нарасна до близо 14-годишен връх от 57,7 пункта спрямо 56,6 пункта месец по-рано.

"Икономиката на еврозоната бележи темпове на подобрение, които не са наблюдавали в продължение на 15 години, тъй като бизнесът отчита нарастващо търсене, като подемът става все по-широкообхватен, разпространявайки се от добре представящия се производствения сектор към сферата на услугите, особено по отношение на фирмите, ориентирани към потребителите“, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Когато коронавирусните вълни се разпространяваха силно, европейските правителства наложиха строги ограничения, насърчавайки гражданите да си останат вкъщи и принуждавайки голяма част от сферата на услугите да затворят. Но след първоначален бавен старт процесът на ваксинация срещу Covid-19 в региона набра скорост, допринасяйки за намаляване на заболеваемостта и на тежестта върху здравните услуги, което позволи да бъдат премахнати някои от ограничителните мерки, засягащи силно фирмите за услуги, които обаче вече успяха да се адаптират към новите условия на работа.

На фона на надеждите, че най-лошото от коронавирусната пандемия вече е преминало, индексът PMI на бизнес оптимизма за предстоящите месеци нарасна през юни до 71,6 от 70,6 пункта, достигайки най-високо ниво, откакто IHS Markit разполага с този тип данни от юли 2012г. насам.


"Данните създават основата за впечатляващо разширяване на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, което да бъде последвано от още по-силен растеж през третото тримесечие“, отбеляза още Крис Уилямсън.

Агенция Markit представи и силни предварителни резултати за бизнес активността в двете водещите икономики в еврозоната - Германия и Франция.

Индекса на общата бизнес активност в Германия нарасна през юни до 123-месечен връх от 60,4 пункта спрямо 56,2 пункта през май, като промишленият индекс се повиши слабо до 64,9 от 64,4 пункта, докато съответният индекс в сферата на услугите скочи до 10-месечен връх от 58,1 пункта спрямо 52,8 пункта месец по-рано.

Общият PMI индекс на Франция пък се повиши през юни по-слабо до 57,1 пункта от 57,0 пункта през май, достигайки най-високо ниво от юли 2020 г., като промишленият PMI индекс се понижи до 58,6 от 59,4 пункта, докато аналогичният индекс в сферата на услугите нарасна до 57,4 от 56,6 пункта.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени