Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу Делта варианта на Covid-19

Ваксините срещу Covid-19, произведени от AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, остават широко ефективни срещу вариантите Delta и Kappa на вируса, причиняващ Covid-19, които варианти бяха идентифицирани за първи път в Индия. Това показват резултати от проучване, публикувано в научното списание Cell, съобщава Ройтерс.

Проучването на Оксфордския университет изследва способността на антителата в кръвта на хора, които са били ваксинирани с по две дози от посочените по-горе ваксини, да неутрализират силно заразните варианти Delta и Kappa.

"Няма доказателства, които да предполагат, че сегашното поколение ваксини не осигуряват защита срещу B.1.617.1 и B.1.617.2“, посочва изданието, позовавайки се на кодовете на вариантите Delta и Kappa.

Концентрацията на неутрализиращите антитела в кръвта обаче е донякъде намалена, което може да доведе до някои случаи на заразяване, предупреждават учените от Оксфорд.

През миналата седмица анализ на Английската агенция за обществено здраве (Public Health England, PHE) показа, че ваксините, произведени от Pfizer и AstraZeneca, предлагат висока защита от над 90% срещу хоспитализация от варианта на коронавируса Delta.

"Насърчени сме да видим, че неклиничните резултати, публикувани от Оксфорд, и тези данни, заедно с неотдавнашния анализ на Public Health England, ни дават положителна индикация, че нашата ваксина може да окаже значително въздействие срещу варианта Delta", заяви изпълнителният директор на AstraZeneca Мене Пангалос.

Вариантът Delta се превръща в глобално доминираща версия на коронавирусната инфекция, заяви в петък главният учен на Световната здравна организация.

Изследователите от Оксфорд също така анализират в научното списание Cell и моделите на реинфекция при хора, които преди това са имали Covid-19. Рискът от реинфекция с варианта Delta изглежда доста висок при индивиди, заразени преди това с Beta или Gamma вариантите, възникнали съответно в Южна Африка и Бразилия.

За разлика от това, предишната инфекция с варианта Alpha (или B117), открит за пръв път във Великобритания, предостави "разумна" кръстосана защита срещу всички варианти, които са повод за безпокойство, представяйки се като шаблон, върху който могат да се моделират ваксините от следващо поколение.

"B117 може да бъде кандидат за ваксини за нови варианти, за да се осигури най-широката защита", казаха изследователите от Оксфордския университет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!