Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиронкова започна с експресна победа на Уимбълдън

Цветана Пиронкова
Снимка: Архив

Спортист №1 на България Цветана Пиронкова с лекота се класира за втория кръг на квалификациите за Уимбълдън в Лондон при 14-ото си участие в турнира от Големия шлем.

Първата ни ракета разгроми с 6:1, 6:0 американката Усуе Майтана Арконада. Неравностойната среща продължи 58 минути.

Поставената под №8 в пресявките Пиронкова започна устремно първата част и набързо поведе с 5:0 преди да даде на 22-годишната американка гейм, при който имаше и сетбол. Макар и сравнително трудно, Цвети затвори частта.

Пловдивчанката, която игра полуфинал на Уимбълдън през 2010 година, продължи да доминира на корта и в следващия сет. Тя отново поведе с 5:0 и след това сервираше за място във втория кръг. Тя поведе с 40:15 и реализира втория си мачбол. В цялата част 33-годишната Цветана загуби само седем точки.

Българката завърши с два аса и три двойни грешки. Тя вкара 52 процента първи сервис и спечели 88 процента от точките при разиграването му. Цвети записа 24 печеливши удари и 15 непредизвикани грешки.

За класирането си Пиронкова заслужи 20 точки за световната ранглиста, където е 103-а сега.

Следващата ѝ съперничка в Лондон се определя в мача между унгарката Река Лука Яни и участващата с „уайлд кард“ британка Наикта Бейнс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!