Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уорън Бъфет подава оставка като попечител на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс"

Уорън Бъфет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Уорън Бъфет обяви в сряда, че ще подаде оставка като попечител във фондация "Бил и Мелинда Гейтс" -- една от най-големите частни благотворителни организации в света, като същевременно той дари 4,1 милиарда долара от акциите си в инвестиционния фонд Berkshire Hathaway на пет други фондации.

"От години съм довереник - неактивен доверител на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Сега се оттеглям от този пост, точно както направих във всички корпоративни съвети различни от тези на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway", обяви Бъфет.

"Главен изпълнителен директор на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс"  е Марк Сузман, изключителна скорошна селекция, която има пълната ми подкрепа. Целите ми са 100% в синхрон с тези на фондацията и физическото ми участие по никакъв начин не е необходимо за постигането на тези цели", заключи той.

Миналата година Бъфет съобщи, че е дарил повече от 2 милиарда долара под формата на акции от своя инвестиционен фонд Berkshire Hathaway Inc на Фондация"Гейтс" като част от предварително обявените планове да раздаде цялото си състояние преди смъртта си.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда, съоснователи на фондацията, подадоха молба за развод през май 2021 г. след 27 години брак, но се ангажираха да продължат да работят заедно.

Тяхната 21-годишна фондация се превърна в една от най-мощните и влиятелни сили в световното обществено здраве, изразходвайки повече от 50 милиарда долара през последните две десетилетия, за да внесе бизнес подход в борбата с бедността и болестите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!