Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Костадинова се включи в Деня на българския олимпиец

Стефка Костадинова приема символичният олимпийски огън.
Снимка: БОК

С редица активности Българският олимпийски комитет отбелязва международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

В столицата председателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на студенти от НСА факела със символичния олимпийски огън. „Днес е празник в целия свят. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията“, каза в краткото си приветствие към студентите Костадинова.

Щафетата стартира по-рано сутринта пред сградата на НСА на ул. "Гургулят“ преди да премине през Националния стадион „Васил Левски“, където в носенето на факела се включиха част от трениращите там национални лекоатлети и деца от атлетическите школи. През целия маршрут по софийските улици до финала в комплекс „Спортна София“ в Зона Б5 бегачите бяха бурно приветствани от столичани и гостите на града.

След това председателят на БОК даде старт на кросовото бягане из алеите на най-новия софийски парк „Възраждане“, в което се включиха ученици от столичните училища, представители на НСА и други висши училища. Всички участници бяха със специални фланелки с логото на олимпийския ден. 

Ден по-рано в НСА Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бяха ознаменувани с демонстрации в един от петте нови за Игрите в Токио олимпийски спорта - скейтборд. Виртуозните изпълненията предизвикаха огромен интерес. Във висшето спортно училище традиционно студенти и преподаватели отбелязват празникът с редица други надпревари и активности. Всички участници получиха специални паметни грамоти.

Преди това Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бе честван и в Сопот, където в Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" факелът с олимпийския огън беше носен от Александър Попов, ученик от 11 а клас. Олимпийският химн беше изпълнен на английски език от Габриела Генова, ученичка от 8 б клас, а нейни съученици изписаха олимпийските кръгове облечени в съответния цвят тениски.

Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни – в момента е в усилена подготовка за Игрите в Токио идния месец. Състезателката по спортна стрелба бе сред първите, спечелили виза за японската столица, където ще стане и първата българка с участие на 7 Олимпиади. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!