Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупница напуска областната ВиК асоциация - Кюстендил

Снимка: архив

Дупница да напусне областната ВиК асоциация - Кюстендил и да остане автономен воден оператор, реши на днешното си заседание Общинският съвет. Съветниците гласуваха за излизането заради двойното поскъпване на питейната вода до 2,72 лв. за кубичен метър при 1,37 лв. за кубичен метър сега за абонатите.

Решението за влизане на общината в областната ВиК асоциация на дупнишките съветници е от 2016  г.

Процедурно и административно обаче самото влизане трябваше да стане едва сега, от 1 юли.

Очевидно съветниците се възползваха от сегашната ситуация и гласуваха за окончателно излизане, като основният мотив е заложеното повече от двойно увеличение на цената на питейната вода до 2,72 лева за кубичен метър. Шефът на ВиК - Дупница инж. Илия Илиев:

"Това може би надделя. Резкият скок за Дупница, а и от отсрещната страна пък никакви гаранции за някакви инвестиции на наша територия. Населението, така понатисна, като почна да се шуми по темата, са против такова рязко вдигане. Действително, двойно е, сериозен скок".

ВиК - Дупница, което най-вероятно ще запази досегашният си статут на самостоятелно общинско дружество, е с над 1 млн. лева задължения към началото на 2021 г., става ясно от внесения за разглеждане отчет на дружеството в ОбС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна