Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ароматът на вашия ванилов сладолед може да дойде от...пластмасови бутилки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ванилинът - органичното съединение, което притежава аромат на ванилия и се съдържа естествено под формата на гликозиди в плодовете на едноименното растение, се използва широко в хранителната и козметичната промишленост, както и при производството на някои лекарства, но източникът му са главно лабораториите.


Орхидеята ванилия (Vanilla planifolia), илюстрация от Köhler's Medicinal Plants, 1887 г.

Ароматичното вещество се синтезира лесно и понастоящем около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми въглеводороди (чрез т.нар. електрофилно ароматно заместване).

В миналото за синтезиране на ванилин са използвани евгенол (от някои етерични масла, особено от карамфил, индийско орехче) или дървесина (целулозна технология).

Производството на сладолед и шоколадови изделия е главният потребител на ванилин и за тези продукти се използват над 75 % от търгуваните на световния пазар количества от ароматичното вещество.

През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

В бъдеще обаче е възможно ароматът на вашия ванилов сладолед да дойде от…. пластмасови бутилки.


Учени в Шотландия  са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии, информира БГНЕС.

Те са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като по този начин смятат, че ще може да се отговори на нарастващото търсене на това вещество, но и да се работи за намаляване на замърсяването.

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET, най-широко разпространеният термопластичен полимер от полиестерното семейство), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина.

В нова разработка двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват да преобразуват терефталовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия Escherichia coli. С помощта на тази бактерия учените са успели да превърнат около 79% от терефталовата суровина във ванилин.

Бутилки, събрани за рециклиране, Тайланд

Отговор на екологичната криза с пластмасовите отпадъци

„Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на разработката от Шотландия.

Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими:

"Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването ѝ като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност", каза съавторът на разработката Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург.

Сега биохимиците се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терефталова киселина във ванилин.

Растението ванилия, което е от групата на орхидеите, представлява много дълга лиана. Естествената подправка ванилия е с превъзходен аромат и се добива от плодовете на растението чрез сложна технология, подобно на производството на кафето. Тя е и много скъпа.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.