Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джо Байдън обяви, че е постигната двупартийна сделка по мащабния план за инфраструктурни разходи

Джо Байдън (в средата) и сенатори след срещата им в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в четвъртък, че е постигната двупартийна сделка по неговото предложение за масивни инвестиции за инфраструктурни проекти, след като той беше домакин на среща в Овалния кабинет със сенатори от двете основни парти, на която е била създадена рамката на това споразумение.

"Имаме инфраструктурна сделка", каза Байдън на репортери пред Белия дом след срещата, добавяйки, че нито една от страните не е получила всичко, което е искала от законопроекта, но че двете страни "са сключили инфраструктурно споразумение, което ще доведе до създаване на работни места за милиони американци".

Сделката е за стотици милиарди долари за инфраструктурни проекти, изграждане на пътища, мостове и магистрали и подпомагане на стимулирането на икономиката на САЩ.

Байдън заяви, че предложенията за инфраструктура отдавна са имали двустранна подкрепа, добавяйки, че тези видове инвестиции "представляват национално усилие, което трансформира Америка". Той също така посочи, че този законопроект ще подкрепи средната класа, като каза, че новосъздадените работни места ще дадат на семействата на средната класа "възможност да дишат".

Американският президент отбеляза, че "е време да спрем да се конкурираме помежду си, а с останалия свят", подчертавайки, че тези инвестиции ще бъдат голям ход по отношение на конкуренцията с Китай.

Освен това той заяви, че от негова страна е направен "сериозен компромис" по отношение на инфраструктурата в човешки капитал, като добави, че ще види какво се случва в тази област на  предложението, когато законопроектът премине през процеса на бюджетно съгласуване.

Членовете на работната група заявиха късно в сряда, че са се споразумели за рамката на инфраструктурния пакет, след като неотдавнашните разговори бяха фокусирани върху начина на неговото финансиране.

Чрез инфраструктурния план ще бъдат инвестирани 973 милиарда долара в петгодишен срок и 1,2 трилиона долара за осем години.

Правителството ще отпусне 579 милиарда долара за нови разходи, от които 312 милиарда ще отидат за транспорт и 266 милиарда за друга инфраструктура.

Пазарите на акции на Уолстрийт задълбочиха възходящото си движение след изявлението на Байдън за постигната двупартийна сделка относно инфраструктурния план.
Индексът на сините чипове DJIA нараства с около 350 пункта (ръст с 1,05%), широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,62%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,63%, като последните два фондови индекса се търгуват в нови рекордни територии.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.