Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Британският пазарен регулатор разследва Amazon и Google за фалшиви отзиви за онлайн продукти

Пазарният регулатори Обединеното кралство заяви в петък, че е стартирал официална проверка на Amazon.com Inc. и Google  с оглед на опасения, че двете големи компании не са направили достатъчно, за да се справят с фалшиви отзиви за онлайн продукти на техните сайтове.

Британският орган за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че в следващата си фаза на работа ще събере повече информация, за да установи дали фирмите са нарушили потребителското законодателство, като не са предприели достатъчно действия, за да защитят купувачите от фалшиви отзиви за онлайн продукти.

Решенията на CMA следват първоначално разследване, стартирало през май 2020 г., което оценява вътрешните системи и процеси на няколко платформи за откриване и справяне с фалшиви отзиви. Работата породи опасения, че Amazon и Google не правят достатъчно, за да открият фалшиви и подвеждащи отзиви и подозрително поведение, да разследват и незабавно да премахнат фалшивите отзиви или да наложат адекватни санкции на рецензенти или фирми, за да ги възпрепятстват.

От CMA също заявиха, че са загрижени, че системите на Amazon не успяват адекватно да спрат или възпират продавачите да манипулират списъци с продукти - като кооптиране на отзиви от други продукти.

"Важно е тези технологични платформи да поемат отговорност и ние сме готови да предприемем действия, ако установим, че те не правят достатъчно“, заяви главният изпълнителен директор на CMA Андреа Кочели.

Британският пазарен регулатор заяви, че на този етап не е достигнал до становище дали фирмите са нарушили закона.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени