Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буря и градушки удариха Швейцария и Южна Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силен дъжд, градушки с гигантски зърна лед и бурен вятър се стовариха върху части от южна Германия и Швейцария в понеделник вечерта, причинявайки широко наводнение и откъсване на част от покрива на опера.

Няколко пътни тунела са били наводнени, а железопътните услуги са били напълно преустановени в и около германския град Щутгарт, според полицията и железопътния оператор Deutsche Bahn. Видеокадрите показват реки, носещи се по улиците и предни стъкла на автомобили, разбити от градушки.

Спешните служби в южните провинции Рейнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг съобщават за стотици обаждания до службите за спешна помощ за справяне с наводнени изби, паднали дървета, свлачища и закъсали шофьори.

Около 20:30 ч. порив на силен порив на вятъра откъсна част от покрива на Щутгартската опера, докато около 250 души все още бяха вътре след рецитал на песни.

Голяма част от медната покривна покривка кацна в градините на операта, каза управляващият директор Оливър Хендрикс пред "Франс прес".


Няма пострадали, но служителите все още оценяват потенциалните щети, причинени от няколко хиляди литра дъждовна вода, нахлули в сградата, каза той.

В НотВил, в швейцарския кантон Люцерн, швейцарската информационна агенция ATS съобщи за гигантски градушки с диаметър на зърната до седем сантиметра. В кантон Фрибург полицията и пожарната бяха повиквани 300 пъти, включително за спасяване на клас от 16 деца и двама възрастни, хванати в плен от градушката. Шест от децата и един възрастен са откарани в болница. Най-малко петима души са били ранени в немскоговорящите кантони, включително колоездач, който е претърпял наранявания по главата от градушки, съобщи ATS.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени