Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес и Арагонес се съгласиха да седнат на масата за диалог през септември

Педро Санчес и Пере Арагонес на срещата им в Мадрид, 29 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 2 часа и половина продължи първата официална среща между испанския министър-председател Педро Санчес и премиера на Каталуния Пере Арагонес в Мадрид. На нея те са се договорили да активират отново диалога между централното и регионалното правителство. Това ще стане през третата седмица на септември, когато в Барселона ще се срещнат двете делегации.

Според Арагонес срещата е послужила за "проверка на очевидните различия, потвърждаване на съществуването на политически конфликт между испанската държава и Каталуния, който трябва да бъде разрешен чрез диалог, преговори и воля за съгласие за референдум”. Той за пореден път заяви категорично, че няма да се откаже от амнистията на обвиняемите за провеждането на първия референдум за независимост, без която "политическият конфликт" не може да бъде разрешен. 

Попитан дали преговорите ще се водят от бившия премиер Ориол Жункерас, който има забрана да заема обществени длъжности, Арагонес отговори, че Каталуния ще бъде представена „институционално“. Той даде да се разбере, че Педро Санчес е против амнистията и провеждането на референдум за самоопределение на каталунците, но е склонен да има референдум, на който всички испански граждани да се произнесат за бъдещето на Каталуния. 

Освен за независимостта, ще бъде организирана и двустранна среща на върха между централното и регионалното правителство за средствата, които испанската държава отпуска на Каталуния от бюджета и по линия на европейските фондове за възстановяване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени