Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски се разсърди на португалска министърка

Снимка: EPA / BGNES
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Историците, които се занимават с политика, са по-зле от политиците, които само се опитват да тълкуват историческите епохи. Искрено съжалявам за дълбоко погрешното изказване на португалския министър (Ана Паула Закариаш – бел.ред.), която подкопа всички усилия, които нейният колега Да Силва от същото правителство полагаше преди няколко месеца”, заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски по време на визитата си в Загреб.

Изказването му е във връзка с направеното от държавния министър по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изявление, че дебатът между София и Скопие е много труден, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество, припомня БГНЕС. „Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и с културните измерения на двете страни”, каза португалският министър.

Според македонския президент добрата новина е, че португалското председателство на ЕС приключи.

Пендаровски изрази надежда, че Словения, която от утре поема председателството на ЕС, ще продължи да върви по същия път за общите интереси на България и на Македония, за да бъде намерено решение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна