Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст с 850 хиляди на новоразкритите работни места в САЩ през юни

През юни 2021 г. заетостта в САЩ продължи да нараства, при това по-силно от очакваното, което е сигнал, че ускоряването на икономическото възстановяване от коронавирусната криза накара компаниите да разкриват повече работни места, примамвайки хиляди безработни американци да се върнат на работа чрез повишаване на заплатите.

Неселскостопанските работни места нараснаха през юни с 850 000, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерено повишение с около 700 000. Това е най-силното нарастване на заетостта от десет месеца насам (от август 2020 г.).

В същото време имаше възходяща ревизия на данните за предходния месец, като през май бяха разкрити 583 000 работни места извън селското стопанство при предходна оценка за 559 000.

Продължаващото разкриване на работни места остави заетостта в САЩ с около 6,8 милиона под нейния пик от февруари 2020 г.

Нивото на безработица обаче се повиши изненадващо през юни до 5,9% от 5,8% през май и прогноза за понижение до ново пандемично дъно от 5,7 на сто. Неочакваното повишаване на равнището на безработица обаче се дължеше на нарастване на американската работна сила през юни със 151 000, което е добър сигнал за завръщане на трудовия пазар на трайно безработните.

По-силният от очакваното ръст на заетостта през юни се дължеше отчасти на значително увеличение на заетостта в сферите на свободното време и хотелиерството, както и в държавното и частното образование, където бяха добавени съответно 343 000 и 269 000 нови работни места.

Това стана на фона на напредналия процес на ваксинация срещу Covid-19, като вече над 150 милиона американци вече са напълно ваксинирани, което доведе до значително разхлабване на противоепидемичните ограничителни мерки.

Значителен ръст на работни места се наблюдаваше и в професионалните и бизнес услуги, търговията на дребно и в други услуги, съобщиха още от Министерството на труда на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна