Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон обсъди по телефона с Путин ситуациите с Украйна и Либия

Владимир Путин и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон е обсъдил в петък по телефона с русия си колега Владимир Путин ситуациите в Украйна и Либия - държави, които са засегнати от политически вълнения. Това се казва в изявление от кабинета на Макрон, цитирано от Ройтерс.

Макрон също така е заявил, че желае да се подобрят отношенията между Европейския съюз и Русия.

От пресслужбата на Кремъл пък посочиха, че руският президент Путин е заявил на своя френски колега Макрон, че Москва е готова да възобнови преговорите с Европейския съюз, ако блокът "демонстрира истински реципрочен интерес".

"Двете страни се споразумяха, че изграждането на конструктивни и предсказуеми отношения между Русия и Европейския съюз, връщането към нормален и основан на доверие диалог ще улесни разрешаването на такива проблеми като киберсигурността, борбата с международния тероризъм, здравеопазването, климата, уреждането на регионалните конфликти".

През миналия месец лидерите на Европейския съюз отхвърлиха френско-германското предложение за провеждане на среща на върха с Русия, след като Полша и балтийските страни заявиха, че по този начин ще бъде изпратено погрешно послание с оглед на влошаващите се връзките между Изтока и Запада.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна