Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игрите на глада: Лесно ли е да се ваксинираш в Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се ваксинираш срещу Covid-19 в Австралия е като „Игрите на глада“, призна днес високопоставен здравен чиновник, докато страната изпитва недостиг на доставки на фона на увеличаващи се случаи на коронавирус, предаде АФП.

Липсата на ваксини доведе до панически усилия на хора да бъдат имунизирани, заяви Брад Хазард, здравен министър на най-многолюдния австралийски щат – Нов Южен Уелс.

„Чувството е почти като в „Игрите на глада“, когато хората преследват ваксина“, каза той по повод отчаяните жители, които се струпват пред ваксинационните центрове или звънят непрестанно в медицинските учреждения с надежда да си запишат час.

Действието в популярните книги и филмова поредица „Игрите на глада“ се развива в антиутопично бъдеще, в което група млади хора биват избирани всяка година, за да участват в телевизионна битка до смърт.

Едва 7% от около 25 млн. жители на Австралия са преминали пълен имунизационен курс – едно от най-ниските равнища сред развитите нации.

Консервативното правителство заложи най-вече на „АстраЗенека“ и на разработката на собствена ваксина, която се провали на тестовете.

Много австралийци обаче не желаят да се имунизират с достъпната „АстраЗенека“, сега препоръчвана само на над 60-годишни, и се опитват да си осигурят достъп до „Пфайзер“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна