Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай втърдява забраната за криптовалутите

Снимка: Уикипедия

Китайската централна банка предупреди компаниите да не подпомагат бизнеса, свързан с криптовалути, след като трезорът затвори софтуерна фирма поради подозрения за участие в транзакции с цифрова валута, предаде АФП.

През последните месеци Пекин насочи вниманието си към криптовалутата, тъй като разширява регулаторните си мерки срещу технологичния сектор.

Търговията с криптовалути е забранена в Китай, а наскоро властите затвориха „мини за копаене“ на биткойни и предупредиха банките да спрат свързани с цифровите валути сделки.

Във вторник офис на централната банка в Пекин разпореди закриването на софтуерната компания Beijing Qudao Cultural Development, защото била участвала в предоставянето на софтуерни услуги за транзакции с криптовалута.

Този ход беше необходим "за предотвратяване и контрол на риска от спекулации при транзакции с виртуална валута и защита на безопасността на публичните активи", се казва в изявление.

Банката също така предупреди организациите да "не предоставят помещения, търговски дисплей, реклама ... и други услуги за бизнес дейности, свързани с криптовалута".

Финансовите и разплащателните институции са инструктирани да не предоставят услуги, свързани с криптовалута, на клиентите.

Съобщението се появява малко след като провинции, включително Съчуан, Вътрешна Монголия и Цинхай, спряха криптовалутите - карайки „миньорите“ да търсят бази в чужбина - и след по-ранно предупреждение за банки и разплащателен гигант да спрат транзакциите, свързани с криптовалути.

Миналия месец биткойнът се срина след забраната за добив от страна на Китай в югозападната част на Съчуан.

В Китай е в ход широкообхватно репресивно регулиране на неговия финансово-технологичен сектор, чиито най-големи играчи - включително Alibaba и Tencent - бяха наказани с големи глоби, след като бяха обвинени в монополистични практики.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна