Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Диаб: Спасете Ливан, преди да е станало късно

Премиерът на Ливан Хасан Диаб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебният премиер на Ливан Хасан Диаб призова донорите да "спасят" страната, която се бори с тежката икономическа криза, въпреки че тя няма официално правителство, предава АФП.

Той предупреди, че Ливан се намира "само на няколко дни от социален взрив" и призова международната общност да " помогне смъртта на Ливан да бъде предотвратена”.

Диал прикани чуждестранните донори да предоставят финансова помощ, въпреки че мултирелигиозната държава вече 11 месеца не успява да сформира ново правителство.

"Свързването на помощта за Ливан с формирането на правителството започна да застрашава живота на Ливан", каза Диаб на среща в Бейрут с чуждестранни представители.

Задържането на средства не засяга корумпираните.

„Вместо това ливанският народ плаща високата цена", каза той и призова:

„Спасете Ливан, преди да е станало късно“


Ливанците се борят със спираловидно обезценяване на лирата и с болезнен недостиг, а страната потъва по-дълбоко в една от най-тежките икономически кризи в света от 1850 г. насам, според определението на Световната банка.

Международната общност обеща хуманитарна помощ, но обвърза предоставянето на каквато и да е финансова помощ за временното правителство с формирането на нов кабинет за започване на реформи.

Въпреки международния натиск, воден от бившата колониална сила Франция, дълбоко разделеният политически елит не е в състояние да се споразумее за състава на кабинета вече почти 11 месеца.

Диаб се оттегли от поста и изпълнява длъжността на служебен премиер след експлозията в пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., когато избухнаха стотици тонове амониев нитрат, при което бяха убити над 200 души и бяха разрушени стотици сгради.

Междувременно пандемията от коронавирус задълбочи започналата през есента на 2019 г. икономическа криза.

Ливанската лира изгуби на черния пазар над 90% от стойността


си спрямо долара. Намаляването на резервите в чуждестранна валута доведе до огромни опашки пред бензиностанциите и сериозен недостиг на лекарства.

В рамките на две международни конференции чуждестранните донори обещаха милиони долари за помощ на ливанския народ, но са спрели малко преди да предложат помощ на Ливан.

През юни върховният комисар на ЕС по външна политика Жозеп Борел предупреди, че на политическите лидери в Ливан може да им бъдат наложени санкции, ако не изтеглят страната от финансовия колапс и не сключат сделка с МВФ, припомня БГНЕС.

"Кризата, пред която е изправен Ливан, е вътрешна криза, която не идва от чужбина или от външни фактори" каза той. Той призова ливанското ръководство да поеме своята отговорност за сформиране на правителство и незабавно да бъдат приложени ключови реформи.

Ръководителят на дипломацията на ЕС заяви, че блокът е готов да помогне на Ливан да осъществи реформите, но само след сключване на споразумение с Международния валутен фонд. Това е единствената възможност страната да бъде спасена от финансов колапс и „няма време за губене“, смята Борел.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна