Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция дава по 150 евро на младежи, които искат да се ваксинират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вместо по 100 000 ваксини на ден бройката в Гърция падна на 85 000, затова правителството реши да стимулира гражданите да се ваксинират, включително и като предлага пари.

От 15 юли всички ваксинирани лица на възраст под 26 години ще получат по 150 евро. Сумата се изплаща дигитално след първата доза и може да се използва за закупуване на билет за кораб, влак или самолет, за настаняване в хотел или за билети за концерти и музеи. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви инициативата за „пропуск към свободата”, от който могат да се възползват около 940 000 млади хора, пише „Дойче веле”.


Решението, обаче не се приема еднозначно от гражданите. За някои идеята е „страхотна” и те са побързали да се възползват от предложението и да си запишат час за ваксиниране. Други я приемат като „безобразие”. Според трети който отказва да се ваксинира, няма да го направи дори и срещу заплащане.

Някои приемат идеята за 150 евро като „подкуп” и смятат, че правителството би трябвало да вложи средствата за закупуване на повече автобуси, за да не се налага хората да пътуват притиснати един до друг и да се заразяват по-лесно.

Оказва се, че в Гърция до началото на юли са ваксинирани само 62% от гражданите на възраст между 50 и 60 години, въпреки че имаха възможност да си запишат час повече от два месеца. До 5 юли са ваксинирани почти 4 млн. гръцки граждани, което е малко повече от една трета от населението. Това е далече под очакванията преди началото на ваксинацията. Първоначално правителството искаше да ваксинира най-малко 50% преди откриването на туристическия сезон в средата на май, но отначало нямаше достатъчно ваксини, а сега липсва готовност за ваксиниране.


Освен финансовият стимул за младите хора правителството обяви придобивки и за останалите напълно ваксинирани, както и ограничения за онези, които не са ваксинирани. От 15 юли собствениците на заведения имат право само да решат дали да пускат само ваксинирани лица в кафенетата, баровете или ресторантите и ще могат да напълнят до 85% от капацитета на заведенията си. Другият вариант е да предложат „смесени” помещения с 50% от капацитета.

Ще има възможност за избор, обявиха от правителството в края на юни. Единият вариант е търговски и хранителни обекти, в които ще бъдат допускани само напълно ваксинирани или лица, преболедували COVID-19, и смесени помещения, в които ще се допускат и неваксинирани лица. Собствениците сами ще решат кой вариант да предпочетат.

Това решение също е нееднозначно прието от собствениците на заведения, някои от които смятат, че няма нужда от повече дискриминация. Ваксинирането в Гърция не е задължително.

Само напълно ваксинирани лица ще бъдат допускани на стадионите, които са отворени от 1 юли. Това беше съобщено за пръв път от собственика на футболния клуб „Олимпиакос” Вангелис Маринакис за стадиона в Пирея, след което правителството обяви същото за стадионите в цялата страна. От 15 юли неимунизираните лица трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус за влизане на закрито - т.е. клубове, дискотеки, концертни зали и др., както и за кина и театри на открито, където се събират много хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна