Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Три морета“ дава надежда за по-интензивно развитие на региона

Снимка: president.bg

България е домакин на среща на лидерите от Инициативата „Три морета“. Подобен мащабен форум в страната ни се провежда за първи път след ротационното председателство на ЕС и заседанието на Европейския съвет в София през 2018 година. Сега, в българската столица са ръководители на страните от Източна Европа с излаз на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Политическата инициатива за задълбочаване на свързаността между тези държави има своя първообраз в лицето на полският Интермариум, възникнал след Първата световна война, но бе възродена по време на среща на президентите на страните-участнички в хърватския град Дубровник през 2016г. През 2020-а, на среща на върха в Талин, България пое координационната роля в „Три морета“ от Естония.


„Срещата на върха в нашата столица е шеста поред за инициативата, успяла да се докаже като платформа за диалози, за сътрудничество в интерес на  икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Много често говорим с колегите си и добре разбираме, че необходимите средства за постигането му  надвишават това, с което разполагаме в момента“ – посочи в изказването си пред международния форум българският президент Румен Радев.

Той допълни, че България съзнава потенциала, с който разполага да получи подкрепа за развитие на приятелските си отношения с останалите страни и да прилага нови иновативни модели за бизнес и интелигентно развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока, посочи Радев.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън декларира пълна подкрепа за целите на инициативата „Три морета“. Регионът на Централна и Източна Европа има изключителен потенциал за развитие, заяви той във видеообръщение към участниците в срещата в София.


САЩ ще бъдат надежден партньор във всяка стъпка на страните от инициативата. Споделяме ангажимента да продължим да подобряваме интеграцията и свързаността в региона“ – изтъкна американският президент. Той акцентира върху необходимостта демокрациите да докажат, че могат да работят за народите си, като се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, изкоренявайки корупцията. „Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да просперират в XXI век“, посочи Байдън.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също изтъкна подкрепата на страната си за целите на инициативата:

Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, но затова тя трябва да е част от европейските политики и инструменти. С европейския Зелен пакт и с инструмента за възстановяване NextGenerationEu вече разполагаме с два силни лоста за преодоляване на икономическата ситуация след Covid-19“, каза в София президентът на Федералната република.

Оптимистична прогноза за развитието на държавите от региона направи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„По отношение на икономическата прогноза, най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на движещите политиките в региона. Светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“, отколкото за техните западни съседи. Това е така, защото очакваме, че 2021 година регионът ще достигне равнището на БВП от 2019-а, което изпреварва останалите държави от света. Растежът на БВП ще бъде 3,8%, което е двойно по-високо отколкото на останалите 15 държави членки на ЕС. Причината – свиването на икономиката, породено от Covid-19, се управлява по-добре. Това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи.“

Георгиева посочи още ключовата роля на инициативата за инфраструктурата и свързаността за целия регион. „Изчислили сме, че на всяко 1 евро, изхарчено за инфраструктура, възвръщаемостта е 1,7 до 2,5 евро“, допълни тя.

Срещата на инициативата „Три морета“ днес бе съпроводена и от дискусии, посветени на енергетиката и иновациите. Форумът продължава и в петък, когато основните теми ще са свързани с мобилността и дигиталната свързаност.

Снимки: president.bg

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна