Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В големите великотърновски села не е проведено демонстрационно гласуване

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР


В нито едно от големите села в област Велико Търново, където в неделя ще се гласува само с машини, не е проведено демонстрационно гласуване с тестовите устройства. По данни на Районната избирателна комисия в десетте общински центъра в региона с машините са се пробвали не повече от 0,5% от избирателите. 

От над 210 000 избиратели в Четвърти многомандатен избирателен район Велико Търново в пробния машинен вот се включиха не повече от 1500 граждани, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев и поясни за трудностите, които срещат избирателите: 

„По-възрастните хора просто не смеят да докоснат машината или, докосвайки я, го правят по такъв начин, че една ли не тя всеки момент ще се счупи или ще гръмне. Най-честите проблеми са с поставянето на картата в самата машина. Указали сме на комисиите да дават указания в тази насока“. 

За 900-те избиратели в село Майско, където ще се гласува само машинно, обучение не беше проведено и хората са притеснени: 

„Някой ще ни упъти как да правим, иначе не може“. „Не мога да правя с машина“.  

В област Велико Търново с машини ще се гласува в 312 секции, които са 75 % от всички секции. В 15 от секциите ще има по две машини.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени