Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения гласува на референдум за водите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словенците гласуват днес на референдум за промени в закона за управление на водите в страната - тест за правителството на десния премиер Янез Янша, информира Евронюз.

Правителството на Янша одобри измененията през март, но еколозите настояха за референдум, като заявиха, че промените заплашват околната среда и качеството на водата.

Въпросът предизвика бурен дебат в малката държава от Европейския съюз с население от 2 милиона души, известна с красивите си алпийски пейзажи и любителите на природата. Правото на вода беше заложено в конституцията на страната през 2016 г. В центъра на спора е разпоредба, регламентираща строителството на сгради, включително хотели, магазини и ресторанти, в близост до море, реки или езера.

Докато правителството настоява, че всъщност е затегнало правилата и е предоставило повече фондове за вода и защита от наводнения, противниците твърдят, че регламентите благоприятстват интересите на частните инвеститори и биха ограничили обществения достъп до вода и застрашили нейното качество.

Спорът за водата отразява засиленото политическо напрежение в Словения, където правителството на Янша е изправено пред обвинения в ограничаване на демократичните и медийни свободи в традиционно либералната нация.

Янша е под лупа от страна на ЕС, след като Словения пое шестмесечното ротационно председателство на блока по-рано този месец.

За да успее референдумът, мнозинството от гласувалите или поне една пета от около 1,7 милиона избиратели - около 340 000 - трябва да отхвърлят измененията в закона за водите. Предсрочното гласуване в домовете за социални грижи и няколко избирателни секции привлече рекорден брой от над 84 000 граждани, което предполага висок обществен интерес към темата.

Референдумът бе иницииран от група екологични организации и други групи на гражданското общество, обединени в „Движение за питейна вода“, събрали над 50 000 подписа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна