Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Георги Георгиев:

Има ли посегателство върху културно наследство на площад „20-ти юли“ в Карлово

Снимка: wikimapia.org

В центъра на Карлово се намира площад „20-ти юли“, където има паметна плоча в знак на почит към избитите на 20 юли през 1877 карловци. Тя е поставена по инициатива на младежкия парламент при СОУ „Христо Проданов“ през 2017 г. – паметен знак в града на Левски. През 1987 г. е открит този архитектурен ансамбъл – площад „20-ти юли“. Той е паметник на културата от местно значение – това е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност, категория от местно значение. По паметника работи проектантски екип от четирима архитекти и трима художници, ръководени от Йоан Левиев.

Има ли посегателство върху културно наследство на площад „20-ти юли“ в Карлово в процеса на реконструкция и рехабилитация и защо е гражданското вълнение срещу проекта? Реконструкцията и рехабилитацията на централния площад на град Карлово предизвика гражданско вълнение в града срещу проекта. Оказва се, че не всички граждани са съгласни с това начинание.

Група жители от Карлово не одобряват премахването на трибуната в Карлово, която е част от вече започналата реконструкция и рехабилитация на пл. "20-ти юли" в града. Те изпратиха писмо, подписано от 17 интелектуалци, до Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за спиране на проекта. Към писмото има приложена и подписка на около 100 души.

Стартираните дейности по реконструкцията и рехабилитацията на пл. "20-ти юли" предизвикват сигнали от гражданите – един от тях и до министъра на културата Велислав Минеков. В отговора на писмото от Министерството на културата става ясно, че в конкретния случай има нарушение на авторските права

В ефира на "Нашият ден" този казус е коментиран от един от авторите на проекта на досегашния вид на пл. "20 юли" – архитект Георги Георгиев. Той смята, че фактът, че той и неговите колеги не са били потърсени за мнение, представлява нарушение на Закона за авторските права. Освен че представлява и посегателство върху културното наследство от местно значение. Арх. Георгиев подчерта, че този уникален обект е бил оставен да се разрушава през годините.

"От много години площадът беше признат за емблема на град Карлово – приет и признат от самите карловци с много повишено самочувствие от това архитектурно-художествено дело." 

"Този факт изненада и нас самите – ние бяхме сезирани само по телефона, че централният градски площад започва да се събаря. Когато отидохме на место, видяхме, че багери и работници развалят почти всичко. 

По Закона за авторското право една реконструкция и ремонт като този в момента би трябвало да бъдат възложени на проектантския колектив, който първоначално е разработвал този проект – ние държим официално правата на този проект. Когато попитахме, те казаха "Това е инженеринг – това дори не се възлага на обществена поръчка..."

Чуйте повече от звуковия файл.

Художникът и скулптор Николина Канарова обяснява, че недоволството на гражданите е продиктувано от липсата на достатъчно публичност и обсъждане с обществеността преди започване реализацията на проекта, както и нарушаване на функциите на площада и на авторски права. Николина Канарова изказа своята позиция в "Нашият ден".

"Нарушени са основно законови разпоредби и морални норми: Първо, процедура по възлагане, което е станало без конкурс. Второ, няма широко обсъждане на обществеността и гласност. Трето, нарушени авторски права. Четвърто, подмяна на функцията на площада като място за обществени и културни изяви. Пето, премахване на сцената и подмяна на настилка от камък с бетон. Всичките тези неща са неприемливи за нас като карловци и като специалисти."

Чуйте повече от звуковия файл.

Екипът на предаването „Нашият ден“ се обърна за гледната точка и на кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, но получи отказ поради изключителната натовареност на общинската администрация покрай предстоящите чествания на 184-годишнината на Васил Левски. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна