Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън защити пълното облекчаване на противоепидемичните мерки в Англия

Борис Джонсън на пресконференцията в Лондон
Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Борис Джонсън се обърна към нацията в понеделник, докато в Англия бяха отменени ограниченията, свързани с коронавируса, защитавайки решението страната да бъде предпазливо отворена.

От днес няма законови изисквания гражданите да носят защитни маски на закрити места, могат да се провеждат отново масови събития като концерти, премахнати са ограниченията за социална дистанция, докато нощните клубове могат да започнат да работят.

По време на речта си Джонсън също така обяви, че контактите на хора, които са тествани положително за Covid-19, ще трябва да се самоизолират до 16-и август, след което се очаква страната да премине към система само за тестване на коронавируса.

Обединеното кралство е ваксинирало 87,9% от населението с поне една доза ваксина, докато 68,3% са напълно имунизирани срещу болестта.

Британският премиер също така посочи, че ще бъде изисквано доказателство за пълна (двудозова) ваксинация за влизане в нощни клубове и други места, където от края на септември ще се събират големи тълпи.

"Сега мога да направя забележка, че до края на септември, когато всички над 18 години ще имат шанса да бъдат ваксинирани с по две дози, планираме да поставим пълната ваксинация като условие за влизане в нощни клубове и други места, където се събират големи тълпи“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

"Доказателството за отрицателен тест вече няма да е достатъчно", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна