Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-държавен секретар на САЩ ще посети Китай на 25 и 26 юли

Уенди Шърман, зам.-държавен секретар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман ще пътува до Тиендзин, Китай и ще се срещне с китайския външен министър Ван И и с други официални лица на 25 и 26 юли, съобщи в сряда Държавният департамент.

От ведомството заявиха, че Шърман се готви да обсъди "области, в които имаме сериозни опасения относно действията на Китайската народна република, както и области, в които нашите интереси са в съответствие".

Съобщението идва малко след информация, че китайското правителство е отказало да предостави на Шърман аудиенция, докато тя е на обиколка на Азиатско-тихоокеанския регион.

През миналата седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че китайското правителство е отказало среща между заместник-министъра на външните работи Лъ Юйчън и заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман.

Вместо това Китай е предложил среща със Се Фън, отговарящ за планирането на политиката за Северна Америка, казаха запознати с решението.

През май пък се появиха доклади, в които се твърди, че Пекин също така е отказал разговори между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и Сюй Цилян, заместник-председател на Централната военна комисия на Китай и най-висшият военен офицер в Пекин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени