Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕМА одобри Covid ваксината на Moderna за подрастващи на възраст 12-17 години

Европейска агенция по лекарствата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксината срещу Covid-19 на компанията Moderna (Spikevax) може да се превърне във втората ваксина, която да бъде прилагани при юноши в рамките на Европейския съюз, след като в петък европейският лекарствен регулатор препоръча нейното одобрение децата на възраст от 12 до 17 години.

При подрастващите употребата на ваксината Spikevax ще бъде същата, както при хора над 18 години, каза Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че ваксината произвежда сравним отговор на антителата с този, наблюдаван при младежите на възраст между 18 и 25 години.

Ройтерс напомня, че ваксинирането на деца се счита за важно за постигане на колективен имунитет и в светлината на силно заразния вариант Делта на коронавируса. През май компанията Moderna заяви, че е установено, че нейната ваксина е безопасна и ефективна при тийнейджъри.

EMA посочи, че двудозовата ваксина на Moderna се дава с интервал от четири седмици, като препоръката, направена от комисията по лекарства за хората се основава на проучване с 3732 участници.


Повечето деца с Covid-19 развиват само леки или никакви симптоми на коронавирус. И все пак децата остават в риск да се разболеят сериозно и могат да разпространят вируса. Ваксината на Pfizer/BioNTech вече беше одобрена през май за употреба при тийнейджърите в рамките на ЕС.

EMA заяви, че често срещаните странични ефекти при тийнейджъри след ваксинация със Spikevax са подобни на тези, наблюдавани при възрастни хора. Но поради по-малък обем на проучването, то не може да открие нови необичайни странични ефекти или да оцени известните рискове като миокардит и перикардит.

"Общият профил на безопасност на Spikevax, определен при възрастни, беше потвърден в юношеското проучване; Следователно CHMP (Комитет по лекарствените продукти за употреба при хората) счита, че ползите от Spikevax при деца на възраст между 12 и 17 години надвишават рисковете", каза EMA в днешното си решение.

Възпаление на сърцето като миокардит и перикардит са изброени от EMA като възможен, но рядък страничен ефект от употребата на иРНК ваксините на Moderna и Pfizer при възрастни.

Междувременно компанията Moderna заяви, че е предоставила данни на властите по целия свят и очаква разрешения за използването на нейната ваксина при юноши през следващите седмици.

За да започне въвеждането на ваксината за тийнейджъри в Европа, ще е необходимо официално одобрение от Европейската комисия, която обикновено следва препоръките на EMA.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна