Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел: Ваксината на Pfizer е 39% ефективна срещу Делта варианта, но предотвратява тежко заболяване

Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech е само 39% ефективна в Израел, където Делта вариантът е вече доминиращ щам, но въпреки това осигурява силна защита срещу тежки заболявания и хоспитализация, според нов доклад на здравното министерство на страната, цитиран от CNBC.

Процентът на ефикасност, който се базира на неопределен брой хора в периода между 20 юни и 17 юли, е доста по-нисък от предишна оценка преди две седмици за ефективност от 64% и е в конфликт с данни от Великобритания, които пък установяват, че тази ваксина е била 88% ефективна срещу симптоматично заболяване, причинено от Делта варианта.

Въпреки това двудозовата ваксина все още работи много добре за предотвратяване на сериозно заболяване на хората, демонстрирайки 88% ефективност срещу хоспитализация и 91% ефективност срещу тежки заболявания, според последните израелски данни.

"Трябва да помним, че с времето ефективността на тези ваксини може да отслабне“, посочи д-р Исак Богоч, професор по инфекциозни болести в университета в Торонто.

Той подчерта, че ваксините все още са много ефективни за предотвратяване на тежка инфекция, като помагат на болничните системи да не се претоварват в студените месеци. "Казвайки това, все още сме в ерата на Covid и всичко може да се случи“, допълни той.

"Трябва да сме подготвени и трябва да сме чевръсти, че хората може да се нуждаят от бустерна доза в даден момент. Това стриктно наблюдение, което се случва в страни като Израел, Великобритания и други части на света, ще бъде много полезно при управлението на политиката, ако и когато имаме нужда от бустери", заключи д-р Исак Богоч.


Делта вариантът, който вече е в повече от 104 държави, притеснява здравните власти в САЩ, тъй като те виждат повече инфекции, които се наблюдават при напълно ваксинирани хора, въпреки че тези инфекции са по-леки.

Главният медицински директор на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви, че напълно ваксинираните хора може да помислят за носене на маски на закрито като предпазна мярка срещу бързо разпространяващия се вариант в САЩ.

"Това е нещо, което очевидно не искаме да виждаме", каза Фаучи в сряда, отбелязвайки така наречените "пробивни" инфекции. "Делтата вариантът очевидно се различава от вирусите и вариантите, с които сме имали опит преди. Той има изключителна способност да се предава от човек на човек".

Д-р Пол Офит, който съветва Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за Covid ваксините, пък каза, че въпреки, че ваксините все още осигуряват отлична защита срещу тежки заболявания и смърт, те може да не работят добре срещу леки случаи или разпространение на болестта сред други.

Той призова повече американци да се ваксинират, посочвайки, че вариантът Делта е силно заразен вирус и имунизацията ще помогнат на хората да не се разболеят сериозно. В момента по-малко от половината от населението на САЩ е напълно ваксинирано, според данните Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Това е богата и плодородна почва за вируса да продължи да се възпроизвежда и да продължава да създава варианти, които евентуално стават все по-устойчиви на ваксините", каза той.

Последният доклад от Израел - страната, която започна да ваксинира населението си преди много други, вероятно ще подкрепи аргументите на производителите на лекарства, че в крайна сметка хората ще трябва да получат бустерна ваксинационна доза, за да се предпазят от нововъзникващите варианти.

Ваксина

По-рано този месец компанията Pfizer заяви, че започва да забелязва намаляващ имунитет от двудозовата си ваксина и сега планира да поиска разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за бустер доза. Федералните служители обаче казват, че в момента напълно ваксинираните американци не се нуждаят от допълнителни дози.

В изявление пред бизнес телевизия CNBC от компанията Pfizer заявиха, че остават уверени, че двудозовият режим е защитен срещу коронавируса и неговите варианти.

Все пак компанията посочи, че трета доза може да бъде полезна, след като анализът от проучването на "Фаза 3" показва спад в ефикасността срещу симптоматична инфекция след четири до шест месеца.

"Първоначалните данни за трета доза от настоящата ваксина показват, че бустер доза, дадена поне 6 месеца след втората доза, предизвиква високи неутрализиращи титри срещу първоначалния вариант и Бета варианта на коронавируса, които титри са 5 до 10 пъти по-високи, отколкото след двете първоначални дози", казаха още от Pfizer.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!