Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се очакват на гей парад в Будапеща

ЛГБТ акция пред парламента в Будапеща, 8 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Хиляди унгарци планират да се включват в годишното шествие Будапеща Прайд в подкрепа за ЛГБТ хората и в знак на протест срещу закон, който забранява използването на материали в училище, за които се смята, че популяризират хомосексуалността или смяната на пола, предаде Ройтерс.

Премиерът-националист Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., става все по-радикален в социалната политика и в „борбата за защита на традиционните християнски ценности от западния либерализъм“, както казва той.

Европейската комисия съдебно производство срещу Будапеща заради новия закон на кабинета на Орбан, който влезе в сила по-рано този месец, заявявайки, че е дискриминационен и противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода.

Правителството на Орбан, което е изправено пред трудни избори догодина, смята, че подобни въпроси за правата на ЛГБТ са от компетенцията на националните правителства и за закона бе обещан референдум. Будапеща настоява още, че законът не е срещу хомосексуалистите, а за защита на децата. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна