Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на германските бизнес нагласи през юли

През юли германските бизнес нагласи се влошиха изненадващо заради продължаващите притеснения, свързани с веригите за доставки и с оглед нарастващите коронавирусни инфекции в страна, показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 100,8 пункта от 101,7 пункта през юни, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение към 102.1 пункта.

"Настроението в германската икономика е потиснато", коментира последното проучване президентът на Ifo Клеменс Фюест.

Проблемите с доставките натежават върху производствения сектор и търговията на дребно, като почти 64% от индустриалните фирми се оплакват от недостиг на материали, съобщава водещият икономически институт.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, обаче нарасна през юли до 100,4 пункта от 99,7 пункта месец по-рано, но индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца спадна рязко до 101,2 от 103,7 пункта.

Събитията, включително пандемията от Covid-19, природните бедствия в Китай и Германия и кибератаките, сякаш насочиха световните вериги за доставки към точка на пречупване, заплашвайки крехкия приток на суровини, части и потребителски стоки, смятат голяма част от компаниите, както и редица икономисти и спедиторски специалисти.

Туристическият и потребителският сектор са особено притеснени от четвъртата коронавирусна вълна.

След повече от два месеца на непрекъснат спад случаите на Covid-19, техният брой в най-голямата европейска икономика нараства от началото на юли, главно поради разпространението на по-инфекциозния вариант Делта.

Приблизително 60% от 83-те милиона германци са имунизирани с първа доза на коронавирусна ваксина, като около половината от тях вече са напълно ваксинирани.

Графики на Ifo индексите на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна