Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите: Страхът и ненаучната информация доведоха до ниския процент ваксинирани българи

Лекари и фармацевти от големите болници в столицата са гости във втория епизод от подкаста на БНР за COVID ваксините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във втория епизод на подкаста на БНР "COVID ваксинителекари и фармацевти, запознати със спецификата на COVID-19 и с прилаганите в Европа и по света ваксини срещу инфекциозното заболяване. 

Защо ваксинационният обхват при нас е толкова нисък и как хората да се ориентират в решението си дали да се ваксинират или не.

По тези теми разговаряме с:

✅ доц. Гергана Петрова от Александровска болница, специалист по детски болести, пневмология и фтизиатрия

✅ магистър фармацевт Велина Григорова - заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз

✅ д-р Петър Петров - началник на отделение по Инфекциозни болести в УБ "Света Анна"

✅ д-р Димчо Генджелиев - анестезиолог, лекар на първа линия от спешната болница Пирогов

Слушайте в Spotify:

Слушайте в Soundcloud:

От разговора с лекарите и експертите ще научите още:

✅ Как ваксината връща хората към нормалния живот?

✅ Как трябва да се поднесе научната информация за ваксините към хората неспециалисти и как подходиха други държави към този процес?

✅ Повлия ли политическата обстановка за хаоса с имунизациите?

Медици и фармацевти са на мнение, че информационната кампания още в началото не тръгна в правилната посока и това създаде възможности за погрешно тълкуване на всяка информация за COVID ваксините.

"Хората се отказват от имунизациите, защото са изплашени от ширещите се конспиративни теории като тази, че целта е да се намали популацията на Земята", посочи доц. Гергана Петрова.

Според д-р Петър Петров причината е в ниската здравна култура на българина. Д-р Петров поясни, че не е за препоръчване да чакаме да се разболеем, за да получим имунитет. А ако на преден план се извеждаше експертното медицинско мнение, резултатите щяха да са по-различни, поясни д-р Петров.

По думите на д-р Димчо Генджелиев социалните медии, политическата обстановка, акцентирането върху единични случаи на странични реакции от ваксината са довели до днешния имунизационен обхват.

Магистър-фармацевт Велина Григорова обърна внимание на това, че информацията за ваксините не е точна и ясна дори на сайта на Министерство на здравеопазването. Когато се спестява дадена информация, дори съвсем резонна, без да е непременно плашеща, това води до отдръпване на хората, смята тя.

Д-р Петър Петров, доц. Гергана Петрова, магистър - фармацевт Велина Григорова и д-р Димчо Генджелиев / от ляво на дясно/

Доц. д-р Гергана Петрова има специалност по детски болести, следдимпломно обучение по пневмология в Киото, Япония, тясната специалност по детска пневмология и фтизиатрия при МУ-София. Член на Експертната лекарска комисия за лечение на деца с муковисцидоза, от януари 2017 г. консултант на НЗОК за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с муковисцидоза.

Д-р Петър Петров – от 20 години е началник на  Отделение по Инфекциозни болести в УБ „Света Анна“. Квалификации - интензивно лечение и реанимация в детска възраст, невроинфекции - диагностика и лечение, Клиника и лечение на чревните инфекции, болнично управление, лечение на  заболявания  причинени от Грам - отрицателни микроорганизми  с  хиперимунна плазма  получена от имунизации на доброволци  с щам на Салмонелла Минесота , както и приложение на гама глобулин от същата плазма  за профилактика, реанимация на инфекциозно болни.

Д-р Димчо Генджелиев , асистент към клиниката по Анестезиология и интензивно лечение в спешната болница „Пирогов“ е носител на приза на в-к "24 часа" - „Лекарите, на които вярваме“ през 2016, 2017, 2018, 2019 г. С опит във всички видове обща и регионална анестезия, с две следдимпломни квалификации зад граница - програма „observership” в Cleveland Clinic,USA 2016 г. и обучение за работа с Desflurane в Прага 2015 г.

Магистър-фармацевт Велина Григорова е заместник-председател на УС на БФС. Председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България. Член на УС на Българското сдружение за онкологична фармация. Лектор и ръководител на учебна практика по дисциплината "Болнична фармация" на студенти по фармация, редовно обучение във Фармацевтичния факултет на МУ-София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна