Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla с печалба от над 1 млрд. долара за пръв път в историята и с ръст на приходите от близо 100%

Снимка: БГНЕС

Печалбата на "Тесла" (Tesla Inc.) през второто тримесечие надвиши за пръв път в историята 1 млрд. долара, като в същото време приходите на компанията за електромобили нараснаха с близо 100%, надвишавайки очакванията на "Уолстрийт".

В рамките на второто тримесечие печалбата на Tesla достигна 1,14 млрд. долара, или по $1,02 за акция, спрямо печалба за едва 104 млн. долара, или по 10 цента за акция година по-рано. Коригираната печалба беше в размер на $1,45 за акция.

Приходите на водещата американска компания за производство на електрически автомобили пък нараснаха на годишна база с 98% до 11,96 млрд. долара спрямо 6,04 млрд. долара през второто тримесечие на 2020 г.

Представените късно снощи данни са доста по-силни от осредните очаквания на "Уолстрийт" за печалба в размер на $ 0,94 за една акция и продажби за 11,51 млрд. долара. По този начин Tesla излезе на печалба за осмо поредно тримесечие.

Общото производство на електрически превозни средства през второто тримесечие възлиза на 206 421, което е със 151% по-високо спрямо същия период на 2020 г.

Въпреки силните финансови резултати акциите на Tesla поскъпнаха с едва около 1% на извънборсовата търговия след снощния официален финал на "Уолстрийт", тъй като ограниченото предлагане на батерии и продължаващият недостиг на електронни чипове намалиха производството на електрически автомобили от страна на американската компания и я принудиха да отложи пускането на пазара на електрическия ѝ камион Semi.

Илон Мъск, изпълнителен директор на

Недостигът на чипове "остава доста сериозен", заяви изпълнителният директор на компанията Илон Мъск след представянето на финансовия отчет. "Доставката на чипове е основно управляващ фактор за нашата продукция и е трудно да се каже колко дълго ще продължи недостига, защото той е извън контрола на Tesla", допълни Мъск.

"Tesla използва алтернативни чипове, но това не е просто въпрос на размяна, тъй като тогава новият софтуер трябва да бъде пренаписан", посочи още шефът на компанията.

Освен закъснението на пускането на електрическия камион с търговска цел Semi до 2022 г., Мъск и другите ръководителите на компанията оставиха неясно и началото на производството на Cybertruck - дългоочаквания пикап, в строящия се завод в Остин, Тексас, като заявиха, че това ще стане ясно по-късно тази година.

Мъск също така изненада Уолстрийт, заявявайки, че едва ли ще направи прогнози относно очакваните в бъдеще печалби на Tesla, "освен ако има нещо важно, което трябва да кажа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна