Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фед на САЩ запази рекордно ниската почти нулева лихва

На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ остави лихвения процент непроменен в диапазон 0,00-0,25%. Освен това американските централни банкери се съгласиха да запазят ежемесечните покупки на държавни облигации и ипотечно-гарантирани книжа за 120 млрд. долара.

Фед заяви, че показателите за икономическа активност и заетост продължават да се засилват благодарение на солидната политическа подкрепа и напредък на ваксинациите срещу коронавируса.

Най-засегнатите икономически сектори обаче все още не са напълно възстановени, но са показали подобрение. Инфлацията се е увеличила, "отразявайки до голяма степен преходни фактори". Общите финансови условия остават благоприятни, отчасти отразяващи мерките за подпомагане на икономиката и потока от кредити към домакинствата и бизнеса в САЩ.

"Федералният резерв ще продължи да следи последиците от постъпващата информация за икономическите перспективи. Фед ще бъде готов да коригира позицията на паричната си политика по подходящ начин, ако възникнат рискове, които биха могли да възпрепятстват постигането на неговите цели", се казва в изявлението на Американската централна банка.

Отбелязвайки, че е постигнат напредък към целите на централната банка по отношение на заетостта и инфлацията, в изявлението на Фед се посочва, че може би предстоят промени в политиката по отношение на месечните покупки на облигации.

На пресконференция след края на заседанието управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че инфлацията се е увеличила "значително" и се очаква да остане повишена през следващите месеци.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ

Голяма част от увеличението на цените може да се дължи на затрудненията в предлагането, които ограничават до колко бързо производството може да реагира на увеличените разходи, отбеляза шефът на Фед. Той предупреди, че затрудненията в предлагането, трудностите при наемането и други ограничения могат да доведат до повишаване на инфлацията и задържане ѝ на високите нива по-дълго от очакваното.

Въпреки това, показателите за дългосрочните инфлационни очаквания остават като цяло в съответствие с целта на Фед от 2 на сто, добави Пауъл, като посочи, че централната банка ще коригира политиките си, ако тези очаквания се преместят "съществено и упорито" над 2%.

Той отбеляза, че централната банка планира да даде "предварително уведомление", преди да направи каквито и да било промени в програмата си за покупки на активи, известна като "количествени облекчения".

Пауъл подчерта, че Федералният резерв ще продължи да оценява икономическия напредък и иска да види „значителен по-нататъшен напредък“, преди да коригира покупките си на активи.

Председателят на Фед отбеляза, че централната банка ще се опита да бъде "възможно най-прозрачна" относно напредъка към нейните цели и да предостави "допълнителна яснота" в нейното мислене.

Според него все още не е ясно какъв ефект ще окаже Делта варианта на коронавируса върху икономиката, но подчерта, че всяка Covid вълна досега е имала "по-малко икономически последици“ от предишната.

Пауъл подчерта, че се очаква известно въздействие, тъй като хората вероятно "ще се оттеглят от някои дейности", отбелязвайки, че могат да се хранят навън по-малко или да намалят пътуванията в случай на значителен скок на инфекциите.

Той призна, че последиците за здравето от Делта варианта могат да бъдат значителни, но Федералният резерв "няма силно чувство" за това как това ще се отрази на икономиката.

Шефът на Фед също така заяви, че не би трябвало да отнеме твърде много време на пазара на труда да достигнат пълна заетост, тъй като разкриването на работни места и безработицата сочат силен напредък и повишаване на заплатите.

Според Пауъл вариантът Делта на Covid-19, както и потенциалните бъдещи щамове, е по-малко вероятно да засегнат пазарите на труда, тъй като бързата ваксинация изключва въвеждането на строги локдауни. Междувременно високата безработица се дължи главно на факта, че работниците не се връщат на старите работни места, а търсят нови, поради което има ограничения на скоростта при спада на безработицата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.