Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният недостиг на технологични чипове започва да засяга и смартфон индустрията

Глобалният недостиг на компютърни чипове оказа сериозно влияние на редица важни икономически сфери - от автомобилното производството до това на конзолите за видеоигри. Следващи в списък изглежда са смартфоните, според анализ на CNBC.

Тази година полупроводниковата техника е в недостиг поради редица причини, включително затваряне на технофабрики в резултат на пандемията Covid-19 и повишено търсене на потребителска електроника.

Производителите на автомобили са особено засегнати от недостига. Компании като General Motors и Ford намаляват или дори спират производството на определени превозни средства поради този недостиг.

Конзолите за видеоигри също са засегнати от проблема, като геймърите се мъчат да се снабдят с новите системи на Microsoft Xbox Series X и Sony PlayStation 5.

Досега бизнесът със смартфони беше най-добре защитен от последствията, свързани с недостига на чипове, благодарение на производители като Apple и Samsung, които складираха критични компоненти за тяхната електроника.

Работници, носещи защитни маски и ръкавици, на производствената линия на спортните автомобили Taycan на Porsche в Щутгарт, Германия, май 2020 г.

"Автомобилната индустрия не работи със същия ритъм като бизнеса със смартфони“, каза пред CNBC Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight. "Те видяха проблемите по-бавно от момчетата с бизнеса със смартфоните".

Производителите на автомобили разчитат на по-големи, по-стари чипове, докато производителите на телефони използват най-новите процесори, посочи още Ууд. Смартфоните също така се продават в много по-големи количества от превозните средства, което ги прави предпочитан клиент на доставчиците на полупроводникова техника.

Междувременно "компаниите за смартфони не намалиха търсенето на чипове, както го направи автомобилният сектор, когато се очакваше спад в търсенето на автомобили в началото на пандемията", каза за CNBC Саид Алам от компанията за полупровници Accenture.

"Всъщност компаниите за смартфони се възползваха от допълнителния капацитет, оставен от автомобилния бизнес, което накара автомобилния сектор да изпита недостиг на чипове, когато търсенето на автомобили се повиши по-бързо, отколкото очакваха", добави той.

Производителите на мобилни устройства обаче сега започват да усещат влиянието на глобалния недостиг на техночипове.

"Сега, когато автомобилният и други сектори настигат и започват да възстановяват капацитета, от който са се отказали в началото на коронавирусната пандемия, има ожесточена конкуренция за доставка на полупроводникови компоненти“, добави Алам. "Това създаде натиск върху захранването с чипове за смартфони“.

Търсенето на смартфони намаля през 2020 г., когато забушува Covid пандемията, като продажбите се свиха с 12,5%, според данни на компанията Gartner. Това търсене обаче започна бързо да се възстановява през тази година, тъй като държавите премахват редица локдаун ограничения, свързани с коронавируса. Според Gartner само през първото тримесечие на 2021 г. световните продажби на смартфони са нараснали с 26%.

Във вторник главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук предупреди, че ограниченията в доставката на силиций ще повлияят на продажбите на iPhone, както и на други продукти като iPad.


Недостигът не е в мощните процесори, които Apple произвежда за своите устройства, а в чипове за ежедневни функции като захранване на мобилни дисплеи и декодиране на аудио, посочи Кук.

"Въпреки че Apple е едно от "големите кучета", които получават най-висок приоритет от производителите на чипове, компанията е уязвима от недостига на силиций, както всички останали“, каза Глен О’Донъл, вицепрезидент и директор в анализаторската фирма Forrester.

"Докато всички се фокусират върху процесори (високия клас чипове), всяко устройство (включително iPhone) съдържа много повече технически компоненти и без тези поддържащи чипове телефонът е почти безполезен".

И все пак Apple "се оказа изключително устойчива досега през цялата пандемия", отбеляза Бен Ууд от CCS Insight. "Това е доказателство за огромния фокус на технологични гигант върху веригата на доставки".

По-малки производители като китайските Lenovo и TCL и финландската HMD Global вероятно изпитват трудности с доставките, добави Ууд.

По отношение на общото въздействие върху смартфоните, Дейл Гей от Counterpoint Resear очаква недостигът на чипове да свие с 10% производствените прогнози на производителите на технологични устройства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна