Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден, но по-слаб от очакваното растеж на икономиката на САЩ през второто тримесечие

Икономиката на САЩ отбеляза пореден солиден растеж и през второто тримесечие на настоящата година, но темпото на експанзия беше по-сдържано от очакванията с оглед на известно отслабване на стабилните потребителски разходи и бизнес инвестициите в оборудване заради рязкото намаляване на запасите на фона на ограниченията при веригите за доставки.

БВП на САЩ нарасна през последното тримесечие с 6,5% на годишна база след повишение с 6,3% през първото тримесечие и осреднена прогноза за доста по-силна експанзия от 8,5 на сто, показват данни на Департамента по търговия.

В същото време правителствените данни за цялата 2020 г. бяха ревизирани до свиване на американската икономика с 3,4% вместо с 3,5% според предишна оценка. Въпреки тази лека възходяща ревизия, данните за миналата година са най-слабите за БВП от 1946 г. насам.

Растежът през второто тримесечие на тази година отразява увеличение на потребителските разходи с цели 11,8% след тяхно повишение с 11,4% в началото на годината.

В същото време обаче намаляването на инвестициите в частни бизнес запаси, в дълготрайни жилищни инвестиции и разходите на федералното правителство ограничи икономическата експанзия заедно с по-силното нарастване на вноса (със 7,8%) спрямо това на износа (с 6,0%), което се отразява с отрицателен знак при данните за БВП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени