Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийската песен на цикадите

Олемпийският стадион в Токио, където са състезанията по лека атлетика
Снимка: Антони Йорданов

Знаете ли какво е цикади? Ако потърсите информация в интернет ще откриете следното: Цикадите (Cicadoidea) са надсемейство насекоми от разред полутвърдокрили. Цикадите имат добре изразени странично разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат.

Точно такива насекоми огласят със своята „песен“ почти всички обекти на олимпиадата Токио 2020. Едно от първите неща, които чужденците забелязват на игрите, е именно силния звук от цикадите. Тук те са буквално навсякъде, където има дърво или храст. Но и не само. Например вътре в тенис комплекса „Ариаке“ няма зеленина, но поради липсата на зрители е тихо и тук се чува режещата „песен“ на цикадите, които се залепят и за бетонни стени.

Според данни от науката звукът им достига сила до 120 децибела, като е от най-силните сред насекомите и би могъл да увреди слуха на човек, ако е в непосредствена близост до ушите му и насекомите са много. В Токио обаче този дразнещ иначе звук може да се приема като Олимпийската песен на цикадите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!