Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Вашингтон смятат, че Техеран е отговорен за атаката срещу танкер

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания и Съединените щати смятат, че Иран стои зад атаката на танкер, при която загинаха двама души, съобщи Би Би Си.

Корабът „Мърсър стрийт“, управляван от израелска компания, беше нападнат с дрон в четвъртък край бреговете на Оман. Убити бяха британски и румънски гражданин.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че според Лондон Техеран е използвал един или повече дронове срещу танкера. Рааб определи атаката като „предумишлена, целенасочена и ясно нарушение на международното законодателство“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон също е уверен, че Иран е извършил нападението и че ще последва „подходящ отговор“.

По-рано премиерът на Израел Нафтали Бенет каза, че очаква международната общност ясно да покаже на Иран, че е допуснал сериозна грешка.

„Иран извърши нападението срещу кораба. Заплашителното поведение на Иран е опасно не само за Израел, но и вреди на световните интереси, свободата на навигацията и международната търговия. Съществуват доказателства от разузнаването и очакваме международната общност да изясни на иранския режим, че е допуснал голяма грешка“, заяви израелският премиер.

Реакцията на Техеран беше, че Израел трябва да прекрати неоснователните обвинения, припомня Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна