Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболистките на Швеция и Канада ще спорят за олимпийското злато

Фридолина Ролфо (№18) бележи победния гол за Швеция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Канада надигра САЩ с 1:0 в полуфинал от женския олимпийски футболен турнир в Токио и се класира за първи финал в историята на надпреварата, където ще срещне сребърните медалистки от Рио де Жанейро от Швеция.

„Кленовита листа“ сложиха край на мечтите на американките, които бяха сочени за фаворитки за пета олимпийска титла. Единственото попадение в срещата падна в 74-та минута, а негов автор бе Джеси Флеминг от спорна дузпа. Възпитаничките на Влатко Андоновски бяха по-активни, но така и не успяха да пречупят отбраната на канадките, които ще спорят за златото след две поредни бронзови отличия през 2012 в Лондон и 2016 в Рио де Жанейро.

Другият полуфинал завърши при същия резултат – Швеция надви Австралия с 1:0 и достигна втори пореден олимпийски финал след загубата от Германия с 1:2 преди пет години.

Точна за скандинавките бе Фридолина Ролфо в самото началото на второто полувреме. Дълбоко в добавеното време на срещата директен червен картон за спиране на опасна атака получи австралийката Ели Карпентър.

Мачът за бронзовите медали между САЩ и Австралия е на 5 август, а ден по-късно е и спорът за златото между Канада и Швеция, които гонят първа олимпийска титла в историята си от дамския футболен турнир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна