Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поевтиня за кратко под $ 70 за барел за пръв път от две седмици

Петролът сорт Брент поевтиня за кратко под $70 за барел за пръв път от 21-ви юли насам с оглед на разрастващата се вълна на пандемията с Делта варианта на Covid-19 във все повече държави, което поставя под риск петролното търсене в глобален план с оглед въвеждането на нови противоепидемични ограничителни мерки.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през октомври поевтиняха по-рано през днешната търговия към $ 69,75 за барел, преди обаче цените да отскочат обратно над нивото от $ 70 към $70,70 за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през септември също поевтиняха за кратко към двуседмично дъно от $67,60 за барел, преди и те да отскочат към $68,70 за барел.

Основна причина за поевтиняването на петрола през последни дни е набиращият сила Делта вариант на коронавируса, което налага въвеждането наново на рестриктивни мерки, целящи забавяне разпространението на инфекцията.

Япония е в готовност да разшири извънредните ограничения до повече префектури, докато Китай, вторият по големина консуматор на петрол в света, наложи рестрикции в някои градове и отмени полетите, застрашавайки търсенето на горива.

В същото време в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, случаите на Covid-19 достигнаха шестмесечен връх с повече от 100 000 инфектирани за ден, според статистика на Ройтерс от сряда.

Известно негативно влияние върху цените на петрола оказаха и оповестените в сряда данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ, които показаха изненадващо нарастване с 3,6 млн. барела.

Засилващото се напрежение в Близкия Изток обаче ограничава поевтиняването на петрола.

Според израелските военни, техни самолети са нанесли рано в четвъртък удари по ракетни бази в Ливан в отговор на две ракети, изстреляни срещу Израел от ливанска територия в резултат на ескалация на трансграничните военни действия на фона на засиленото напрежение с Иран.

Ракетната размяна стана след нападение срещу танкер край бреговете на Оман седмица по-рано, за което Израел обвини Иран. Двама членове на екипажа, британец и румънец, бяха убити. Иран отрече да е замесен.

Графика петрол Брент / долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!