Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Горанова е олимпийска шампионка

Ивет Горанова със златния медал в Токио
Снимка: Ройтерс

Ивет Горанова спечели златния медал в кумите в олимпийското карате в Токио. Така тя донесе първа титла от Игрите за България след Пекин 2008, когато триумфира гребкинята Румяна Нейкова.

На финала при 55-килограмовите тя победи Анжелика Терлюга от Украйна с категоричното 5:1!

В началото Горанова поиска лекарска помощ, но травмата беше лека и тя се върна на татамито. След това 21-годишната плевенчанка поведе с 2:1 точки. После с вазари за точен удар с крак Ивет дръпна с 4:1. Девет секунди преди края тя взе още точка.

Българката спечели и петте си двубоя в зала "Нипон Будокан" и остава в историята като първата олимпийска шампионка в кумите.

Ивет Горанова триумфира след финала. Снимка: БОК, Костадин Андонов, Start-photo

"Не мога да опиша какво усетих, краката ми трепереха на стълбичката, не можех да контролирам емоциите си. Незабравимо изживяване. Сега е моментът да празнувате за медала, ние го направихме, успяхме, толкова години, толкова лишения, и най-накрая сме на върха. Искам да благодаря на първо място на мотивационния ми коуч Моузес Малока, както и на всички от Българската федерация по карате и на Олимпийския комитет. Наистина много лишения, много труд, много емоции преживях и постоянно се опитвах да съм на върха и да не обръщам внимание на всякакви негативни енергии", заяви след награждаването Ивет Горанова.
Още от шампионката - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна