Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на търговския дефицит на САЩ през юни до рекорден връх

Международният търговски дефицит на САЩ скочи през юни с 6,7% до рекордни нива в резултат на по-голям интерес на американците към вносни стоки, показват данни на Департамента по търговия.

През юни 2021-а година международният дефицит на САЩ се повиши до 75,7 млрд. долара от 71 млрд. долара месец по-рано, като това е най-големият в историята негативен търговски баланс на водещата световна икономика.

Износът през юни нарасна със скромните 0,6% до 207,7 млрд. долара, като в същото време вносът се повиши с 2,1% до 283,4 млрд. долара, тъй като американците купуваха все повече чуждестранно произведени автомобили, компютри, мобилни телефони, дрехи, алкохол и други стоки. Вносът на петрол също нарасна рязко, тъй като американците възстановиха пътуванията си в страната, а цените на горивата се повишиха.

Икономиката на САЩ се възстанови по-бързо от пандемията спрямо основните си конкуренти поради огромните фискални стимули, ниските лихвени проценти и високото ниво на ваксинации срещу коронавирус. Това обаче оказва натиск за разрастване на търговския дефицит с оглед на повишените харчове на американците за вносни стоки. По-големият дефицит от своя страна се включва с обратен знак при калкулиране на данните за БВП, като това беше факт през последните четири тримесечия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.